Czekolada jest jednym z najpopularniejszych pokarmów na świecie, ale nie jest do końca zdrowa.
Czekolada to jedzenie, które ludzie kochają nienawidzić, ale nie da się zaprzeczyć popularności tego słodkiego przysmaku. Badanie przeprowadzone przez Harris Interactive wykazało, że 1 na 4 Amerykanów je czekoladę codziennie, a prawie połowa rozkoszuje się nią co najmniej raz w tygodniu.
Ale czy jedzenie czekolady naprawdę czyni cię szczęśliwym? Oto przegląd zagrożeń dla zdrowia związanych z jedzeniem zbyt dużej ilości czekolady:
Z czego zrobiona jest czekolada?
Czekolada powstaje z ziaren kakaowca (nasion kakaowca), cukru, mleka, a czasem także innych składników, takich jak wanilia czy tłuszcz maślany. Ziarna są fermentowane i prażone, a następnie mielone na pastę zwaną likierem kakaowym. Następnie ekstrahuje się z nich masło kakaowe, a na końcu rozdrabnia na proszek z likieru czekoladowego. Proszek jest następnie prasowany w bloki lub formowany w batony na sprzedaż.
Czy każda czekolada jest szkodliwa?
Wszystkie rodzaje czekolady zawierają kalorie – od 70 do 100 na uncję (28 gramów). I chociaż ciemna czekolada zawiera więcej antyoksydantów niż mleczna, to nadal ma wiele pustych kalorii o niewielkiej wartości odżywczej, ponieważ zawiera bardzo mało białka, witamin i minerałów. Ma również wysoki poziom tłuszczu.