Aktualności

Źródło treści: https://javacoffee.pl/

Czy najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego różni się od kawy do ekspresu przelewowego?

Wybór najlepszej kawy do konkretnego typu ekspresu, wymaga zrozumienia unikalnych charakterystyk dwóch popularnych metod parzenia: ciśnieniowej i przelewowej. Odpowiednie dopasowanie wypału i stopnia zmielenia ziarna do konkretnego używanego sprzętu, jest kluczowe dla uzyskania optymalnego smaku i aromatu napoju. Ekspresy ciśnieniowe, w tym automatyczne, kolbowe i kapsułkowe, parzą kawę pod wysokim ciśnieniem, skutecznie ekstrahując ukryte w ziarnach smaki i aromaty w krótkim czasie. Ta metoda sprawia, że kawa charakteryzuje się zdecydowanie większą intensywnością smaku, jest to “mocna” kawa w odczuciu większości osób. Tak naprawdę jednak ta “moc” ma odbicie tylko i wyłącznie w smaku naparu, ponieważ z racji bardzo krótkiego czasu ekstrakcji, kawa z ekspresu ciśnieniowego zawiera bardzo niewielkie ilości kofeiny. Dla takich urządzeń najlepsze są ziarna średnio i ciemno palone, które oferują zrównoważony profil smakowy, akcentując zarówno słodkie, jak i kwasowe nuty sensoryczne. Ekspresy przelewowe natomiast działają poprzez powolne przesączanie gorącej wody przez zmieloną kawę, co pozwala na dokładniejsze wydobycie smaku i kofeiny z ziaren. W tej metodzie ważny jest wybór ziaren o jasnym profilu palenia, które najlepiej eksponują ukryte w nich smaki i aromaty właśnie przy dłuższym procesie ekstrakcji, zapewniając głębię i intensywność smaku oraz zdecydowanie wyższą zawartość kofeiny.

Jakich ziaren użyć?

Kiedy mówimy o najlepszych ziarnach do ekspresu, często mamy na myśli parzenie kawy pod ciśnieniem. Niezależnie od tego, czy posiadasz ekspres kolbowy, czy automatyczny, najkorzystniej będzie parzyć w nim kawę ciemno paloną i drobno zmieloną. Dzięki temu napar będzie intensywny, wyrazisty w smaku i aromacie. Do kawy parzonej w ekspresie przelewowym wybieraj natomiast ziarna jasno palone, mielone nieco grubiej z uwagi na fakt, że płyn musi swobodnie przepływać przez filtr – zbyt drobno zmielone ziarna będą go zapychać.