Aktualności

Cukrzyca to przewlekły stan, który wpływa na to, jak Twój organizm zamienia jedzenie w energię. Większość spożywanych pokarmów jest rozkładana na cukier (zwany również glukozą) i uwalniana do krwiobiegu. Twoja trzustka wytwarza hormon zwany insuliną, który jest jak klucz, który pomaga cukrowi z pożywienia dostać się do komórek, aby mógł być wykorzystany na energię.

Jeśli masz cukrzycę, Twój organizm albo nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, albo nie potrafi wykorzystać własnej insuliny tak dobrze, jak powinien. Kiedy nie ma wystarczającej ilości insuliny lub insulina nie działa prawidłowo, zbyt wiele cukru pozostaje we krwi. Z czasem zbyt duża ilość cukru we krwi może spowodować poważne problemy z sercem, oczami, nerkami, nerwami oraz dziąsłami i zębami.

Istnieją trzy główne typy cukrzycy:

Cukrzyca typu 1: Jeśli masz cukrzycę typu 1, Twój organizm nie wytwarza insuliny. Twój układ odpornościowy atakuje i niszczy komórki w trzustce, które wytwarzają insulinę. Cukrzyca typu 1 jest zwykle diagnozowana u dzieci, nastolatków i młodych dorosłych. Jeśli masz cukrzycę typu 1, będziesz musiał przyjmować insulinę do końca życia.

Cukrzyca typu 2: Jeśli masz cukrzycę typu 2, albo Twój organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, albo komórki Twojego ciała nie reagują prawidłowo na insulinę. Cukrzyca typu 2 to najczęstsza postać cukrzycy. Zwykle diagnozuje się ją u osób dorosłych, ale obecnie jest częściej diagnozowana u dzieci i nastolatków ze względu na wzrost wskaźnika otyłości u dzieci. Jeśli masz cukrzycę typu 2, może być konieczne przyjmowanie tabletek lub insuliny, aby pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.

Cukrzyca ciążowa: Cukrzyca ciążowa rozwija się w czasie ciąży u kobiet, które nie miały cukrzycy przed zajściem w ciążę. Każda kobieta może zachorować na cukrzycę ciążową w czasie ciąży, ale niektóre kobiety są bardziej zagrożone niż inne, np. kobiety z nadwagą lub otyłością w momencie zajścia w ciążę lub które miały wcześniej cukrzycę ciążową. Cukrzyca ciążowa zwykle ustępuje po urodzeniu dziecka, ale kobiety, które chorowały na cukrzycę ciążową, mają zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w późniejszym okresie życia. Jeśli rozwinie się u Ciebie cukrzyca ciążowa podczas ciąży, będziesz musiała uważnie monitorować poziom cukru we krwi i podjąć kroki w celu jego kontroli.

Co powoduje cukrzycę typu 1 i typu 2?

Dokładna przyczyna cukrzycy typu 1 nie jest znana, ale uważa się, że jest ona spowodowana połączeniem czynników genetycznych i środowiskowych, takich jak infekcje wirusowe lub narażenie na pewne substancje chemiczne, które wywołują reakcję autoimmunologiczną, w której organizm atakuje i niszczy komórki beta trzustki produkujące insulinę.

Cukrzyca typu 2 występuje, gdy organizm staje się odporny na działanie insuliny lub gdy nie jest wytwarzana wystarczająca ilość insuliny do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi, co powoduje tak zwaną “insulinooporność”. Insulinooporność występuje wtedy, gdy komórki tłuszczu, mięśni i wątroby nie reagują prawidłowo na insulinę, co powoduje, że komórki te magazynują więcej glukozy w postaci tłuszczu, co skutkuje wysokim poziomem cukru we krwi, nawet jeśli stosujesz zdrową dietę i regularnie ćwiczysz, ponieważ komórki te nie są już w stanie efektywnie wykorzystywać glukozy do celów energetycznych ze względu na ich oporność na insulinę, dlatego osoby z cukrzycą typu 2 wymagają egzogennych (zewnętrznych) źródeł insuliny w postaci zastrzyków lub terapii pompowej.

Cukrzyca jest poważnym, przewlekłym schorzeniem, które wpływa na to, jak organizm metabolizuje glukozę z pożywienia w celach energetycznych, a nieleczona może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych w późniejszym okresie, takich jak choroby serca, niewydolność nerek, ślepota, uszkodzenie nerwów, choroby dziąseł/utrata zębów i amputacje kończyn dolnych, dlatego tak ważne jest, aby regularnie poddawać się badaniom kontrolnym, zwłaszcza jeśli jesteś uważany za osobę wysokiego ryzyka (nadwaga/otyłość, historia rodzinna typu 2 itp.). diabetyk24.pl