Aktualności

Tokaj to nazwa najbardziej znanego węgierskiego wina, regionu winiarskiego i najważniejszego miasta regionu. To region winiarski w północno-wschodnich Węgrzech (Pogórze Tokajskie) i w południowo-wschodniej Słowacji. Winiarski region Tokaju to łącznie 27 miejscowości i 7000ha upraw. Tokaj jest pierwszym na świecie zamkniętym regionem winiarskim i zarazem pierwszą apelacją. Został ustanowiony w 1737 roku, a winorośl uprawia się tu od czasów średniowiecza. W 2012r. region Tokaj trafił na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To jeden z nielicznych regionów winiarskich w Europie, gdzie powstają naturalnie słodkie wina. O wspaniałym smaku tutejszych win decydują łagodny i ciepły klimat, urodzajne wulkaniczne gleby, szlachetna pleśń botrytis oraz unikatowy skład pleśni w piwnicach winnych. Bliskość rzek: Bodrog i Cisa, oraz rozpościerająca się po horyzont Kotlina Panońska, mają również ogromny wpływ na specyfikę win wytwarzanych w Tokaju. Tokaj to również nazwa białego deserowego wina węgierskiego, które produkowane jest z podsuszonych winogron (cibeba) w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja. Wina tokajskie są znane i cenione w całej Europie już od XV wieku. W Polsce nazywano je wówczas węgrzynami. Rozróżnia się dwa główne rodzaje tokaju: szamorodni, otrzymywany z moszczu tłoczonego z niesortowanych winogron i aszú – dosładzany wybranymi podsuszonymi winogronami. Ten typ wina powstaje poprzez dodanie do wina podstawowego (wytrawnego) 3 lub 4 lub 5 lub 6 puttonyos, czyli pojemników tzw. ciasta aszú, czyli rozgniecionych, wysuszonych przez pleśń winogron. Wino Tokaj powstaje przede wszystkim z owoców szczepu furmint, który stanowi 70% uprawianych w rejonie winorośli. Pozostałe szczepy produkowane u podnóży Gór Tokajskich to: hárslevelű (ok. 30%), sárgamuskotály żółty muscat, zéta dawniej nazywane oremus, które były krzyżówką szczepów furmint i bouvier oraz kabar krzyżówka szczepów hárslevelű i bouvier. Wina tokajskie dzieli się na wytrawne i botrytyzowane. Te ostatnie z kolei klasyfikujemy na kategorie w zależności od metod produkcji. Tokaje odmianowe noszą nazwę szczepu, czyli powstają z jednej odmiany winorośli. Mogą być zarówno wytrawne, jak i całkiem słodkie, co jest zwykle zaznaczone na etykiecie. Wina wytrawne robione tylko z furminta to wina klasy premium. Kolejna grupa to tokaje samorodne. Powstają w ten sposób, że całe kiście zarówno z pleśnią, jak i bez niej są fermentowane razem. Jeśli powstałe wino zawiera poniżej 30g/l cukru resztkowego oznaczmy je jako wytrawne. Mają one charakter zbliżony do shery fino, ponieważ są mocno utlenione. Jeśli cukru jest więcej niż 30g/l wino klasyfikowane jest już jako słodkie.